Quixplained

The answer to high bounce rate via site speed, content, and more

0
The answer to high bounce rate via site speed, content, and more
The answer to high bounce rate via site speed, content, and more

Do visitors leave your site after the first click? What you are experiencing is called a high bounce rate. A lower bounce rate is an aim of online marketing. Let’s see what leads to a high bounce rate and fix it. First, a bounce rate is defined as the percentage of visitors that leave your website after viewing just one page.

High bounce rate problems and their solutions

Problem 1: Your readers get what they want, fast

This is a marketer’s dream and not a problem in the real sense. It could be that readers get what they want.

Solution 1: Fill up a sign-up form or buy a product and leave real quick.

Problem 2: Slow-to-load page

The most familiar problem that leads to a high bounce rate is a slow-to-load page.

Studies show that a page that takes over 3 seconds to load leads to a high bounce rate, and faster pages lead to a 16.5% increase in conversion rate.

Solution 2: How to fix slow-to-load pages?

Review page speed using tools like:

  1. GT Metrix
  2. Pingdom
  3. Lighthouse
  4. Google PageSpeed Insights
  5. Google Search Console Page Speed Reports

Follow the recommendations like browser caching, reducing third-party scripts, and compressing images and follow these tips to reduce page load time

Problem 3: Disproportionately high bounce rate on some pages.

It could be that some pages have an extremely high bounce rate and take the overall statistic up with it. 

Solution 3: Find out the problem pages using Google Analytics by sorting landing pages by bounce rate. Then fix the issue – content, site speed, or any other.

Problem 4: 404 Pages

404 pages or pages that don’t load correctly result in a high bounce rate.

Solution 4: Check the page in the browser and view it from Google’s POV under Coverage in the Search Console. Take professional help if you can’t correct the issue yourself.

Problem 5: Misleading meta-description or meta-title

Solution 5: Make the meta-description and meta-title congruent with the content so that the user’s expectations match what they get on the page resulting in a lower bounce rate.

Problem 6: Bad linkage from an external site.

Imagine if someone linked to your page on weight loss using the link text “How to make money online.” This is a case for readers to bounce off your page quickly.

Solution 6: Reach out and ask the offending site to update the link or, if necessary, in the Search Console, update your disavow file.

Problem 7: Bad content quality

Is your content not readable, with plenty of grammatical or spelling errors? Bad content quality could be a prime reason for your high bounce rate.

Solution 7: Fix language errors. Include points in the article. Make it scannable. Use headings and subheadings prudently.

Problem 8: Your site is an affiliate site or single-page site.

Solution 8: If the purpose of your page is to send visitors to another, a high bounce rate might be a good thing.

Problem 9: Mobile-unfriendly sites

Solution 9: Find out using this tool if your site is mobile-unfriendly. Then iron out the technicalities and make your site mobile responsive. This could involve adopting a mobile-responsive theme or using plugins.

Problem 10: Bad UX

Pop-up ads, subscribe buttons, and surveys can add to a bad user experience.

Solution 10: Make your site easily navigable and user-friendly using the best design principles.

Problem 11: If you ask for too much, you don’t get it.

Solution 11: Don’t ask your readers about their CVV or monthly salary. You won’t get it. 

Problem 12: Uninteresting content

Solution 12: Add depth to your content. Make it clickable. Add short summaries for the readers who want quick fixes.

Problem 13: Faulty set-up of Google Analytics

Solution 13: Implement Google Analytics properly and add tracking codes to your site pages. Check out Google’s support on this issue here

Conclusion

Solve high bounce rates by:

  • Making content congruent to meta-data
  • Making content readable
  • Keeping essential data above the fold
  • Speeding up your site
  • Simplifying navigation
  • Reducing redundancies

I hope this article has helped you better understand what causes a high bounce rate and overcome these issues. With the sound implementation of these principles, you should be well on your way to high engagement and optimal conversions.

Discuss with friends and coworkers…

The future of privacy: Say no to Web Cookies

Previous article

Google Site Rankings – How Google assesses your site quality?

Next article

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up